Med ali prevara?

Zakaj vzeti med od lokalnega čebelarja in ne trgovinskega, na katerem piše “mešanica medu iz EU in medu, ki ni iz EU”?

Ena zvrhana žlica cedečega se medu vsebuje okrog 20 vitaminov, 18 amino kislin, 16 mineralov in tono antioksidantov ter fitonutrientov. Surov med je antibakterijska, antivirusna in protiglivična snov z ogromno hranili. Za vse to ste prikrajšani, če vam v trgovini namesto pravega medu prodajo mešanico riževega sirupa, pšeničnega sirupa ali sirupa sladkorne pese.

In to se dogaja. V uglednem laboratoriju v Nemčiji so testirali 28 vzorcev medu, vzetih iz trgovin z živili v Avstraliji, ki je največji izvoznik medu. Izkazalo se je, da je kar polovica, torej 12 vzorcev vsebovalo večinoma neke vrste poceni sladkornega sirupa, ne med.

Proizvajalci medu skrivaj »zalivajo« svoj med s poceni sirupi, ki jih doslej ni bilo mogoče zaznati. In vse te znamke medu imajo seveda dovoljenje za prodajo, ker uradi “testirajo” čistost medu. Kontaminirane blagovne znamke so bile tiste, ki so imele vmešan tuji med, običajno s Kitajske, ne pa 100% avstralski med.

Eden izmed indikatorjev, da gre za prevaro je tudi to, da med ne vsebuje čisto nič cvetnega prahu. Gre namreč za povsem nepotrebno filtracijo, ki bi doprinesla samo stroške, hkrati pa poslabšala kakovost medu.

Raje se odločite za surov nefiltriran med, ki kristalizira. Pri nas je veliko čebelarjev, ki s srcem opravljajo svoje delo in skrbijo za svoje čebele. Podprite njih in posladkajte svoj čaj s slovenskim medom.

Vir