Ali v svoji skodelici čaja piješ pesticide?

Kdaj zaupati oznaki ekološko?
Kakšna je razlika med čaji, ki so na voljo v trgovini? Če odmislimo okus, nam ostanejo kvaliteta sestavin in embalaža.

Kvaliteta sestavin: ekološko/ne-ekološko

Stopiš v trgovino, med regali nabiraš ‘fasngo’ in se ustaviš pri polici s čaji.

Uff….
Pred teboj je toliko izbire, da si malo navdušen, pa malo zmeden. Sadni, zeliščni, črni, rooibos, raztreseni, v navadnih čajnih vrečkah, v piramidnih vrečkah… Preden vse pregledaš te že mine volja, tako da vzameš enega, ki ti je poznan ali pa ti je všeč embalaža.

Med sestavinami čaja najpogosteje najdemo posušene liste rastlin, cvetove, občasno suho sadje in pa arome. Naravne, umetne. Deli rastlin uporabljeni v čaju so lahko vzgojeni na način, ki je na žalost danes že “običajen”; med vzgajanjem rastlin se jih preparira s sredstvi za hitrejšo rast, strupi proti škodljivcem, plesnim.

Ena od najjasnejših razlik med ekološkim čajem in običajnim čajem je, da se ekološki čaj prideluje brez uporabe gnojil, kemičnih pesticidov, fungicidov ali herbicidov. Te kemikalije imajo dobro dokumentirane škodljive učinke na okolje, kmete in potrošnike, ki lahko zaužijejo ostanke. Konvencionalne metode gojenja čaja lahko kratkoročno povečajo proizvodnjo, vendar obstajajo resni okoljevarstveni in človeški stroški.

Izbira ekološkega čaja torej pomeni, da podpiramo metode, kot so naravna gnojila na osnovi rastlin in mikroorganizmov in sredstva za preprečevanje škodljivcev, ki so varnejša za okolje in za kmete, ki delajo na zemljišču. Takšen čaj ima oznako ekološkega certifikata, zato dobro poglejte embalažo. Korist za vas? V vaši skodelici ni kemikalij!

Tudi pri aromah je dobro, da smo pozorni. Včasih tisti poceni, a najbolj dišeči čaj, ki posnema vonj in okus lubenice ali pa divjih češenj sploh ne vsebuje teh sadežev, ampak samo kemično sintetizirane arome. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so ocenjevali čaje z gozdnimi sadeži na našem trgu, da bi preverili, koliko sadežev ti čaji sploh vsebujejo. Na žalost so testi pokazali, da večina embalaž zavaja in daje prazne obljube. Pri Siolu so napisali odličen članek, o ugotovitvah tega preverjanja, ki ga lahko preberete TUKAJ, ugotovili pa so, da izmed devetih čajev le eden ustrezen. Boljši izdelki so malo višjega cenovnega ranga in imajo ekološki certifikat.

 

Embalaža

Že res, da na prvo žogo čaji v filter vrečkah izgledajo bolj praktični, ampak ko pomislimo, koliko odvečne embalaže se s tem ustvari; zunanja kartonasta embalaža, običajno še zavita v plastiko, potem pa še vsak čaj v svoji vrečki in nemalokrat še ta vsaka v svoji papirnati ali plastični vrečkici. Ko presedlamo na raztreseni čaj prihranimo en kup embalaže in najbolje od vsega? Čaj namočimo v filter, ki ga po uporabi izpraznimo v biološke odpadke in preprosto splaknemo, tako da je na voljo za ponovno uporabo.

Vsi Chaya čaji so pridelani ekološko, brez kemičnih gnojil in pesticidov. Poleg tega imamo certifikat pravične trgovine – Ethnical Tea Partnership, kar pomeni, da se delavcem po najboljših močeh zagotavlja dobre pogoje za delo. Poštenih in varnih delovnih pogojev ni mogoče jemati kot samoumevnih, sploh ko gre za države tretjega sveta.

Našo embalažo se da popolnoma reciklirati, ker pa je sama po sebi okrasna, vam bo kmalu na voljo refill opcija!