Vse kar ste želeli vedeti o matchi

Matcha je sicer na trgu že nekaj časa, popularnost ji strmo narašča že od leta 2013, vendar nam včasih primankuje znanja ali dejstev o tem zelenem čaju. Zato smo pripravili najpogostejša vprašanja in odgovore o tem neverjetnem napitku.

Kaj je Matcha zeleni čaj?

Matcha je edinstveno gojen, pridelan in predelan japonsko zeleni čaj v prahu. Ena skodelica matche vsebuje hranilno vrednost 10 skodelic običajnega zelenega čaja. Visokokakovostna matcha je narejena iz mladih, senčenih listov čaja, ki jih ročno poberejo, jim odstranijo listne žile, nato pa rahlo poparijo, posušijo na zraku in počasi zmelejo v kamnitih milinih v ultra fin prah. Ta delovno intenziven proces je razlika med visokokakovostnim japonskim matcha čajem in poceni verzijami tega praguiz Kitajske in Koreje.
Chaya Matcha izvira iz Japonske, ima ekološki certifikat in Ethnical Tea Partnership certifikat.

Kako se matcha razlikuje od navadnega zelenega čaja?

Za matcho porabimo celoten čajni list, ne le infuzijo lista. Z navadnim zelenim čajem namočite čajne liste v vrečki ali cedoči in jih nato zavržete. Izgubite vse dragocene hranilne snovi, ki jih ti listi še vedno vsebujejo. Z matcha zelenim čajem pa zaužijete ves čajni list (v obliki prahu) skupaj z vsemi bogatimi hranili, ki jih ponuja čajna rastlina.

Kako se matcha pravilno pripravi?

Postopek je opisan na naši spletni strani – LINK, kjer si lahko ogledate tudi video.

Ali matcha vsebuje kofein?

Ja, vsak pravi čaj naravno vsebuje kofein. Skodelica matche ima približno 70 mg kofeina v primerjavi s 100 – 200 mg kofeina v eni skodelici kave. Matcha vsebuje tudi aminokislino L-teanin, ki je znana po ustvarjanju naravne nagnjenosti k miru in sprostitvi. Zato se matcha šteje tako za relaksant kot tudi poživilo. In, za razliko od kave, matcha ne proizvaja kofeinskih motenj.

Kakšne so zdravstvene koristi matcha?

Matcha ima številne zdravstvene koristi; povečana energija (brez nenadnega upada), povečana mentalna osredotočenost in občutek mirnega počutja. Matcha je tudi izjemen vir antioksidantov, ki so bistveni za dobro splošno zdravje. Vse o koristih matche za zdravje si lahko pogledate TUKAJ.

Kako lahko prepoznam kakovostno matcho?

Izvor – Japonska
Aroma – sveža, travnata
Barva – bogata živa zelena
Cena – okrog 1eur na gram
Napis – 100% japonska matcha
Okus – brez dolgotrajne grenkobe

Zakaj je japonska matcha boljša od matche iz drugih držav?

Najboljša prihaja iz Japonske, ker je edina država s primernimi predelovalnimi zmogljivostmi. Uporabljajo kamnite mline, ki čajne liste zmeljejo v ultra fini prašek z vsemi neverjetnimi hranili nedotaknjenimi. Druge države uporabljajo cenejše metode, ki liste spremenijo v prah z invazivnimi metodami, kot je npr. toplotna pulverizacija, ki povzroči grenak okus matche in uniči del hranil.

Zakaj je matcha tako draga?

Matcha stane več kot običajni zeleni čaj zaradi dodatnih sredstev, potrebnih za njegovo proizvodnjo. Pravzaprav se večina čajev (zelenih ali drugih) proizvaja kar se da poceni. Kot večina stvari v življenju, dobiš tisto, za kar plačaš.

Ali s pomočjo matche lahko shujšam?

Matcha lahko na telo vpliva tako, da ob aktivnosti hitreje izgubite kilograme.

Razpoložljive raziskave o matchi vključujejo majhno pilotno študijo, objavljeno v International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism v letu 2018. Za študijo so ženske pred 30-minutnim sprehodom hitre hoje uživale napitek iz zelenega čaja matcha. Raziskovalci so odkrili, da so imele ob zaužitju matche med hojo izboljšano oksidacija maščob (razgradnja maščobe v manjše molekule, ki se uporabljajo za energijo).

Ali lahko spijem preveč matche?

Nutricionisti  priporočajo 1 ali 2 skodelici matcha na dan s 1/2 do 3/4 žličke matcha prahu na skodelico. Ob napornih dnevih lahko spijete do 3 skodelice, vendar potem uživanje ponovno omejite.

Kdaj je najboljši čas za pitje matche?

Najboljši čas za pitje matcha čaja je bodisi prva stvar zjutraj za energijo ali popoldne, ko boste morda morali biti bolj duševno budni, mirni in osredotočeni. Športniki pijejo matcho pred, med ali celo po treningu ali športnim dogodkom za izboljšanje uspešnosti in pomoč pri okrevanju.

Matcho je priporočeno piti tudi pred meditacijo. Japonski menihi so razumeli številne prednosti tega čaja. Uporabili so ga za dosego mirne sprostitve, boljše osredotočenosti in rahlega dviga energije, da bi izboljšali svoje meditacije.

Pred mano je pomemben dan, katero Chaya Matcho naj izberem?
Matcha Spicy je zaradi dodane mace in guarane najboljša za splošno dviganje energije, tako da je odlična tudi pred telesnimi aktivnostmi.
Za mentalne aktivnosti svetujemo Matcho ali Matcho Premium.
Razlika med osnovno matcho in premium verzijo je v listkih, ki so obrani za čaj. Gre za liste iste rastline, a za Premium Matcho uporabimo le najmlajše listke, v katerih so koristne učinkovine dosti bolj koncentrirane, tako da v primerjavi z osnovno deluje močneje in dlje časa.
Priporočamo, da si matcha čaj naredite 10-15min pred začetkom učenja/dela, se med pitjem par minut sproščate in nato izkoristite koncentracijo in zagon, ki je skoncentriran v prvih dveh urah. Učinki matche delujejo še približno 6 ur, lahko pa si po 4 urah naredite še eno skodelico. Ne priporočamo več kot 3 skodelice na dan.

Želimo vam čimveč pozitivnih trenutkov z Chaya Matcho!