Sladkaš svojo matcho?

 

Če še ne poznaš matche, si v manjšini.

Google Trends kažejo, da je zanimanje za matcho v porastu že od leta 2012. Iz Japonske, kjer jo uporabljajo že stoletja, se je kot požar razširila po vsem svetu. Seveda pa je tako kot vsaka stvar, ki z globalizacijo postane popularna, hitro napačno interpretirana in uporabljena.

Matcha je zelo kvaliteten zeleni čaj zmlet v prah. Med vzgajanjem grmov zelenega čaja le-te 20 dni pred žetvijo pokrijejo s ponjavami, da omejijo sončno svetlobo, zaradi česar v listih ostane več klorofila in L-Teanina. Ste kdaj opazili, kako imajo določeni čaji tendenco, da nas istočasno umirjajo in spodbujajo? To je zahvaljujoč L-Theaninu. Matcha je polna antioksidantov in drugih koristnih stvari za zdravje, pomaga nam pri koncentraciji in fokusu, ampak dokler jo uporabljamo pravilno.

Starbucks in podobna podjetja, ki so zaznala zanimanje za ta čarobni prah, so za potrošnike pripravila tisoč in eno verzijo v obliki napitkov in sladic. Večina ljudi, ki pije te napitke sploh ne ve, kakšnega okusa je matcha. Tisti mali odstotek čaja je namreč zamaskiran v mamljivem koktejlu sladkorja in kremnega mleka, ker verzija česarkoli je pač boljšega okusa če dodamo “latte”.

Priznam, ko matcho prvič probaš, te ne vrže ravno na rit od navdušenja nad okusom. Ima edinstveno kombinacijo okusa, nekaj izrazito rastlinskega je v njej. Malo grenko, nekaj okusa po sladu, predvsem pa zelo zemeljsko. No, katero zdravilo je pa še bilo dobrega okusa? 🙂

Ko pa se poglobimo v to, kaj vse nam matcha lahko ponudi, če jo uživamo tako, kot so jo na Japonskem že mnoga, mnoga leta pred zahodom, se vprašaš zakaj tega še ne piješ vsak dan. Vse o neverjetnih učinskih na naše telo si poglejte TU.

V Aziji je običaj matcho piti zjutraj, popoldan in po večerji. Ljudje jo pijejo tudi pred meditacijo, da se lažje sprostijo in fokusirajo. Predvsem zanimive pa so adaptogene kvalitete matche; če ste raztreseni in vznemirjeni vas pomiri, če pa se počutite lenobno, vas poživi.

Najbolje jo je uživati samo; zeleni prah raztopimo v vodi, ogreti na 80 stopinj Celzija (to dobimo tako, da zavremo vodo in dodamo tretjino hladne vode), dobro prežvrkljamo in spijemo. Takoj. Če pustimo, da nekaj časa stoji, se prah posede. Zato je priprava matche sama po sebi ritual. Vzameš si 5min zase. Pristaviš vodo in vmes razmišljaš. Ne brskaš po telefonu, ko čakaš da voda zavre. V tisti minuti se raje vprašaš kako se danes počutiš, kaj si želiš od dneva. Pol čajne žličke matche daš v široko skodelico ali skledico. Preliješ z vodo in pomešaš. Najbolje s tradicionalno bambusovo metlico. Če sem iskrena, sama dodam malo kokosovega mleka. Ravno toliko, da doda malo kremne teksture. Spiješ. In uživaš v občutku produktivnosti, ki ga prinese 🙂

 

Ana Chaya